DSC_0749.JPG

Zeleni inkubator

Hrvatska volontira 2017

Inkluzivna kuća Zvono

Belišće

Tena Anić

098 992 85 34

zvono@os.t-com.hr

Andrije Hebranga 12

Lokalni volonterski centar Zvono i udruga Zvono ove su godine organizirali aktivnosti pod nazivom "Zeleni inkubator". Aktivnosti su se odnosile na volonterske akcije čišćenja okoliša i uređenje lokalne zajednice. 

Prva provedena aktivnost provedena je na kampu udruge Zvono - Citadela. Volonterska akcija provedena je drugi dan manifestacije "Hrvatska volontira", 23. svibnja 2017.. Na Citadeli su naši volonteri uključeni u program inkluzivnog volontiranja i volonteri LVC-a uređivali polje ljekovitog i začinskog bilja, okopavali lavandu i kadulju, sijali i sadili nove biljke te radili na uređenju kuća za smještaj volontera tijekom ljetnih kampova. 

Druga aktivnost održana je 24. svibnja u Ladimirevcima. Učenici OŠ Ladimirevci u suradnji s Lokalnim volonterskim centrom Zvono radili su na uređenju svoje lokalne zajednice. Učenici su uređivali dječje igralište kod osnovne škole u Ladimirevcima koje koriste djeca iz cijelog sela. Učenici su vrijedno ljuštili staru boju sa dječjih igrala na igralištu te su na sva igrala nanijeli novi sloj boje. Bojom su osvježili sve metalne i drvene površine na igralištu - klackalice, klupice, toboga, ljuljačke, njihalice i vrtuljak. Dječje igralište sada je svježije i veselije kako bi se djeca i dalje mogla igrati i zabavljati. Osim uređenja igrališta, učenici su uredili i okoliš oko škole - pokupili smeće, pokupili lišće, uredili parkiralište za automobile i staze oko škole. Ova je aktivnost jedna od prvih volonterskih aktivnosti učenika, a planira se i nastavak kroz osnivanje školskog volonterskog kluba.

Treća je volonterska aktivnost provedena 26.svibnja 2017., a provedena je u Belišću. Prvi dio akcije odnosio se na bojanje igrala za dječje igralište koja tek trebaju biti postavljena, a drugi dio akcije odnosio se na uređenje dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Maslačak Belišće. Volonteri su tako popravili i osvježili brojne sprave na dječjem igralištu na kojem se svakodnevno igraju djeca, polaznici DV Maslačak. Volonteri su zamijenili stari krov na toboganu, stare derutne klupe zamijenili su novima, a spravama su izgled osvježili novim, šarenim bojama. Oplijevili su i travu oko igrališta, pokupili smeće i na taj način mališanima na dječjem igralištu boravak učinili ljepšim i ugodnijim.

Na akcijama je sudjelovalo više od 20 volontera i zajedno su odradili više od 250 volontersih sati. Članovima lokalne zajednice, posebno onim najmlađima uljepšali su mjesto boravka i zajednicu oplemenili za još nekoliko novih volontera i još nekoliko novih volonterskih akcija! Građanima su pokazali kako timski rad, međusobno nadopunjavanje i zajedništvo mogu utjecati na lijepe promjene u zajednici.

 

Broj volontera : 22

Početak volontiranja: 22.05.2017. 09:00

Kraj volontiranja : 26.05.2017. 12:00

Vrijeme volontiranja : 9:00 - 12:00

Ukupno sati: 258.00

Otvoreno za volontiranje: Pozivamo sve volontere koji nam se žele priključiti u uljepšavanju naših mjesta stanovanja da nam se pridruže u našem "Zelenom inkubatoru". Svi su dobrodošli, a uvijek su nam potrebne dodatne ruke za čišćenje, sadnju cvijeća i drveća te druge akivnosti uređenja naših lokacija! Svi ljubitelji prirode, zelenila, rada sa zemljom posebno će se dobro uklopiti u našu volontersku akciju koja potiče različitosti i zajedničko djelovanje za dobrobit zajednice. Svi oni koji nisu nikada sudjelovali u sličnim aktivnostima, neka nam se priključe - naučit će mnogo! Veselimo se i vidimo se! :-)